064 146 10 36 office@masterprint.rs

ofset štampa

Štampa velikih serija

Ofset štampa

Ukoliko odete u štampariju sa zahtevom da vam odštampaju vizit karte, flajere ili brošure, recimo vrlo je verovatno da će vam ponuditi da taj materijal bude odštampan tehnikom koja je poznata kao ofset štampa.

Prema istraživanjima, ofset štampa je najzastupljenija tehnika štampanja trenutno, a smatra se da se čak 80 do 85 % svih štamparskih zahteva upravo vrši po ovom principu.

U suštini, ofset štampa je i jedna od najisplativijih, ali i najbržih štamparskih tehnika, a primarno je namenjena štampanju većih serija, kada se vrlo često može desiti da cena bude i do 10 puta niža u odnosu na druge tehnike štampanja.

Među osnovne karakteristike ovakvog načina štampanja spadaju kvalitet i postojanost slike na prvom mestu, kao i velika iskoristivost površine za štampanje, a uz to se ploča za štampanje, odnosno motiv koji treba odštampati izrađuje prilično brzo.

Takođe, poznato je da je jedna od osnovnih karakteristika ovakvog načina štampanja i to što ploča za štampanje u ovom slučaju ima mnogo duži radni vek. Ne postoji direktan kontakt između otiska i same površine na kojoj se štampa, čime se postiže da ploča štampanja dugo bude očuvana.

Prema nekim proračunima, jedna dobro i pravilno urađena ploča štampanja, uz adekvatnu optimizaciju boja može nesmetano napraviti čak i milion otisaka, a da kvalitet štampanja prvog i poslednjeg otiska bude istovetno dobar.

Poseban akcenat kada je u pitanju ofset štampa se stavlja na trajnost otiska i njenu isplativost, a naročito kada su u pitanju veće količine materijala koji treba odštampati.

Upravo iz tog razloga se ofset štampa i preporučuje za štampanje : brošura, plakata, vizit karti i drugog potrošnog materijala za firme ili pojedince.

Ono što se smatra nedostacima kada je ofset štampa u pitanju jeste što usled hemijskog procesa poznatog kao oksidacija koji se odvija na ploči.

Neretko se može dogoditi da delovi koji su oštećeni počnu da mešaju boje u okviru otiska, pa u tom slučaju štampa ne zadovoljava osnovne kvalitete.

Takođe, postoji mogućnost da se povećaju troškovi za izradu prloča za štampanje, a u zavisnosti od složenosti otiska i specijalnih zaheteva klijenata, čime se umnogome povećava i cena štampanja.

Naravno, ovo zavisi prvenstveno od količine, te složenosti otiska koji treba odštampati, ali i od kvaliteta mašina na kojima se sprovodi ofset štampa.

Po kom principu funkcioniše ofset štampa?

Tehnika štampanja na ovaj način je u principu vrlo jednostavna i logična. Ukratko rečeno, tokom samog procesa se boja sa ploče prenosi na specijalnu gumu, pomoću koje se otisak prenosi na odabrani papir za štampanje. Papir koji se najčešće koristi za ofset štampu je kunsdruk različite gramaže, ali i specijalni takozvani ofsetni papir, kao i muflon, koji je namenjen prvenstveno štampanju nalepnica, ali i druge vrste papira u skladu sa zahtevima klijenata. Tokom samom procesa ofset štampe se zapravo koriste samo 4 osnovne boje, odnosno : crna, plava, žuta i crvena. A tokom daljeg procesa štampanja, specijalnom tehnikom od njih nastaju sve ostale boje. Uz to, prisutna je takozvana paleta specijalnih boja, poput srebrne i zlatne koje ne mogu da se dobiju iz osnovnih boja.

Vrste ofset štampe

Najzastupljenija je ujedno i osnovna vrsta ofset štampe, takozvana ravna ofset štampa. Takođe, u zavisnosti od potreba klijenata, odnosno materijala koji je neophodno odštampati ovom tehnikom, postoje i visoka, odnosno duboka ofset štampa.

Većina mašina koje se koriste u mnogim štamparijama su namenjene za štampu na različitim gramažama i vrstama papira, kao i na kartonu.

Cenovnik
Jednostrani kolorObostrani kolorJedna kolor/crno bela

Pratite nas i ostvarite posebne pogodnosti!!

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Telefon: 064 146 10 36
Medakovićeva 4
11000 Beograd
masterprint.rs

Google Maps Generator by embedgooglemap.net
Call Now ButtonPozovite